Nu firar vi
stora lögardagen
25 oktober 2025
Att binda sin egen basturuska är enkelt och är mycket trevligare än att köpa i affären. Den klassiska ruskan är gjord på björk, men kan även göras på ek eller björk i kombination med t.ex. eukalyptus, lavendel eller kamomill.
Många namn har den – basturuskan – som även kan kallas bastukvast, badkvast eller björkkvast. Det sista eftersom den traditionellt görs på just björk, och precis efter midsommar brukar vara bäst tid då löven är mogna. Bladen får nämligen inte vara för klibbiga.
När du är i bastun kan du använda kvasten för att svepa ångan runt och ge dig själv en behaglig massage. Innan användning ska basturuskan stå en stund i vatten för att göra den mjuk. Vattnet som du haft kvasten i kan du sedan kasta på den varma bastuugnen så sprids en härlig doft av björk.
Det är när svettdropparna börjar rinna som man kan börja slå lätt med kvasten över kroppen. Först gör man det försiktigt, och om man vill kan man sedan öka trycket. Du känner hur blodcirkulationen ökar inuti kroppen. Björklöven är anti-inflammatoriska, de innehåller saponiner och de tvättar bort fett och smuts från huden så den blir len och skön. Tänk på det som att det är som en vanlig massage, och hälsoeffekterna är desamma så tänk på att dricka mycket vatten efteråt. Njut ordentligt och känn hur din energinivå höjs – och det i sin tur sägs öka livslängden.
En björkruska var som tidigare nämnt ursprungligen dåtidens tvål. De basiska ämnena i löven hade egenskapen att lösa upp fett och smuts. En annan fördel med en lövruska är att den lindrar hettan mot huden.
Att göra en bastukvast av björk är en traditionell och njutbar process. Här är en steg-för-steg-guide för att binda sin egen basturuska:
Basturuskan får gärna vara helt färsk, då är den behagligt mjuk och har en stark doft.
Det går också att använda en torkad eller fryst ruska, men då är det viktigt att först mjuka upp den i varmt vatten innan du använder den. Du kan även doppa ruskan lite då och då i varmt vatten medan du bastar, då klibbar den inte fast på huden lika lätt.
Att förvara din basturuska på rätt sätt kan hjälpa till att bevara dess livslängd och kvalitet och du kan då använda den flera gånger.
Genom att följa dessa tips kan du hålla din basturuska fräsch och redo för nästa bastubad.
Veckorna omkring midsommar är den perfekta tiden att göra björkruskor. Då brukar löven vara mogna – bladen ska inte vara klibbiga. En idealisk kvist är rak, har flera förgreningar med tätt sittande löv och är tillräckligt flexibel för att kunna böjas utan att gå av. Undvik kvistar med blomhängen, eller ta bort dem efteråt. Var försiktig med trädet och avlägsna kvistarna varsamt med en sekatör. Tänk på att endast plocka färskt björkris på din egen tomt eller där du har markägarens tillåtelse!